Forårsrengøring i græsbedet

"Det er forår, og alting klippes ned..." skriver Benny Andersen. Helt forår er det vel knapt, men det er på tide at finde beskærersaksen frem, for nu skal græsserne klippes ned. Mange græsser står flotte igennem vinteren, men når vi kommer frem til begyndelsen af foråret, er det fine gået af de fleste. Blomsterstråene er væltet ,eller blomsterne blæst af stråene, som står som bare pinde. Nu trænger græsbedet til en forårsrengøring.  

De løvfældende græsser eller de græsser, som visner helt i vintertiden, er de nemmeste, dem klipper man bare ned til 10-12cm stub. Stubben kan man pille eller rive lidt, så de gamle, rådne stubbe fra sidste år fjernes, og tuen får lys og luft.

De stedsegrønne græsser består her efter vinteren af både visne og grønne blade. Det er ikke godt for planten, hvis man blot klipper det hele ned, for græssen skal hente næring i de blade, der stadig er grønne. Den bedste metode er at rive græssen godt igennem med en stiv rive. Så får man fjernet mange af de døde blade. Kæmpefjergræs, Stipa gigantea, har meget lange blade, der måske dækker for små forårsløg. Man kan godt klippe noget af bladene af, så de holder sig lidt mere oprejste. Planten får nye i løbet af foråret.

Når græsserne er soigneret, og bedet er gennemluget for ukrudt og uønskede selvsåninger, er det ofte nødvendigt at rive bedet med en løvrive, så alle de visne blade, der er faldet af  i løbet af vinteren, fjernes. Herefter står bedet rent og friskt og klar til en ny sæson.

 
©2008 Haveskriver