Pelargonier - en smittende glæde

Pelargonier er en af de nemmeste planter, man kan forestille sig. Følger man nogle få gode tommelfingerregler, er det planter, man kan beholde hele livet. Ja, nogle går måske ligefrem i arv som den røde pelargonie, min mand har fra sin morfar.

I omtrent 400 år har pelargonier været én af de mest populære stueplanter i Europa. Pelargonierne blev så populære og eftertragtede i 1800-tallet, at man næsten kan sammenligne med den tulipamania, der herskede århundredet inden. Nogle af de gamle sorter har overlevet til idag, men der kommer også hele tiden nye til fra gartnerne, og man kan sagtens selv krydse sig til nye, sjove typer. Det er én af fornøjelserne ved at have pelargonier.

Der findes et ukendt antal forskellige pelargonier - 30.000 mener nogle, måske findes der endnu flere. Oprindeligt kommer de fra Sydafrika, hvor der findes mange vilde arter. Disse arter har man bygget videre på, så man i dag har pelargonier for enhver smag. Rundbladede pelargonier med flotte trefarvede blade, hængepelargonier med tofarvede blomster, engelske pelargonier med blomster så store som tekopper- næsten, og pelargonier som dufter af citron, mynte, kanel, kokosnød og meget mere. Her er nok at vælge imellem.

 

Clorinda

Pelargonien Clorinda er en duftpelargonie. Denne sort har særlig store, varmt rosa blomster, og de grønne, lappede blade dufter krydret af eucalyptus eller ceder alt efter hvilken næse, man spørger. Den bliver en flot, stor pelargonie på mere end en meter, hvis man giver den lov. Duftpelargonier vil gerne have lys for at blomstre godt, og så må man ikke overvande dem i vintertiden, særligt ikke, mens de er unge. De kan - ligesom de fleste pelargonier - formeres ved stiklinger.

 

Pink Aurore's

Denne pelargonie hører til en gruppe, man kalder Uniquepelargonier. Det er kraftige planter, der godt kan blive meterhøje, Når de får en vis alder bliver stænglerne træede som man kender det fra duftpelargonierne. Pink Aurore's har lyserøde blomster med mørke markeringer. Bladene er lappede, grønne og dufter af mynte.

 

Pelargonium acetosum

Pelargonium acetosum er en vild art, som kun ligner de forædlede typer lidt. Blomsterne er lyst laksefarvede med 5 smalle kronblade, og bladene er kødede, grågrønne og med bugtet rand. Den bliver op til 50 cm høj. Denne art kan man passe ligesom almindelige kendte pelargonier, mens en del andre vilde pelargoniearter kræver særlig omhu. Nogle af de vilde arter har rodknolde, andre er sukkulente,  de skal nemlig kunne opbevare vandet, så de kan klare sig igennem lange tørkeperioder.

 
 
©2008 Haveskriver