Politikens bog om PRYDGRÆSSER

Græsser i haven gør haven mere naturlig. Uanset hvor vi bevæger os rundt ude i naturen, så er der græs. Græsser i grøfter, på bakker og overdrev og i de lyse skove. Derfor får græsser i haven os til at føle, at haven er mere naturlig.

Man kan bruge græsserne på mange måder. Nogle foretrækker en moderne, formel have med rette linjer, flotte belægningsflader og kun få, udvalgte planter. Her er græsserne oplagte at bruge for de strenge, moderne linjer har godt af græssernes blødhed og bevægelige ynde. Og når der ikke er så mange planter i haven, er det godt, at de planter, der er, er smukke i en stor del af året. Det er de fleste græsser, fordi mange holder sig oprejste og står med gule blade og blomster vinteren igennem . Særligt smukke er de en vinterdag i rimfrost.

Græsserne er også smukke i staudebedet. Mange finder inspiration i grøftekanten, og hvad er også smukkere end en grøftekant med vilde blomster og græsser en sommerdag. Mens blomsterenge er svære at få til at lykkes, så er grøftekantbedet nemt og hurtigt at etablere. Der findes både lave, kuplede græspuder til forkanten af bedet og høje græsser, som passer ind imellem de høje stauder. Og græsserne passer også i den lille have og det lille bed.

Prydgræs kan også bruge sombunddække eller tæppeplantninger med kun én enkelt art i en stor flade eller i krukker og kasser. Man kan prøve sig frem, det er ikke svært.

 

Kakonegræs
Hakonechloea macra er en fin, lav græs, som egner sig til bunddække eller som en lav gruppe forrest i bedet eller ved kanten af det lille bassin. Blomsterne kommer frem i efteråret, de er rødlige, og de giver hele planten et strejf af rødlig farve. Almindelig hakonegræs breder sig ved udløbere, men vælger man den gulstribede sort Aureola, får man en smuk græs, der kun breder sig langsomt, men med tiden danner tætte puder.
 
 
Lampepudsergræs

Pennisetum alopecuroides findes i flere sorter. Nogle sorter - for eksempel Little Bunny danner lave, kuplede puder af mange, smalle blade, og i løbet af sensommer og efterår kommer de brunlige flaskerenserformede blomster frem. Lampepudsergræs har grønne blade, og hos de lave sorter er det især bladene, som gør planten interessant. Sorten Hameln bliver omkring 70cm høj med blomster. Her er blomsterne store og brune, bløde lampepudsere eller flaskerensere.

 

Staudehirse

Panicum virgatum findes også i rigtig mange sorter. Nogle har efterårsfarve som den dejligste rødvin, nogle har blade så mørke, så de næsten ligner hyldebærsaft, mens andre har stålgrå blade. Staudehirse bliver omkring én meter høj, og det er én af de mest yndefulde græsser, der findes. Dén bør man plante et sted, hvor aftensolen falder igennem de fine blomster og blade.

 
 
©2008 Haveskriver