Valmuer

Når valmuerne åbner deres silkepapirstynde kronblade i solen en sommermorgen, så får haven kulør. De store blomster hos orientalske valmuer og opiumsvalmuer kan virkelig tilføre staudebedet eller køkkenhaven liv og farve. Og også i buketter gør de lykke, selvom de ikke holder sig friske særlig længe. Kornvalmuerne kan også godt være med, når det gælder farveflor, for de er næsten altid mange, når man ser dem i naturen. Også guldvalmuer er farvekraftige sommerblomster i orange eller gult, og med de grålige fligede blade er de en en pryd i sig selv.

Orientalsk valmue, Papaver orientale

Kaldes også staudevalmue, for det er i modsætning til mange andre valmuer en staude. Orientalsk valmue findes både enkeltblomstrende og fyldt og i flere farver. Den blomstrer i maj-juni. Den mest almindelige sort er nok den røde, men også mere orangerøde, lyserøde og mørkerøde kan findes, og så er der en helt hvid sort med mørke pletter i bunden af blomsten, det er blandt andet sorterne Checkers, Royal Wedding og Black and White. Særlig kendt og elsket er den blommefarvede Patty's Plum, men også en flot vinrød sort Harlem skal nok blive populær. Bladene er fligede og hårede og sidder i en stor roset med mindre blade op ad de lange blomsterstilke. Orientalsk valmue har pælerod og kan formeres ved rodstiklinger. Forsøger man at flytte den, bliver der ofte rester tilbage af rødderne, som så kan skyde igen. Bladene visner ned efter blomstring, og da rosetten fylder i bedet får man et stort, tomt hul. Plant nogle gode stauder, der dækker for hullet foran for eksempel dagliljer eller plant georginer gforna, så de kan tage over, når valmuerne visner ned. Der kommer nye blade frem i løbet af sensommeren.

Opiumsvalmue, Papaver somniferum

Opiumsvalmue blev oprindeligt dyrket på grund af sine medicinske egenskaber, men dyrkes også fordi frøene spises, det er de birkes, vi finder på tebirkes og birkesfransbrød. Idag findes der rigtig mange sorter ud over denne oprindelige lyslilla sort. Enkeltblomstrende og dobbeltblomstrende, så fyldte at de fuldstændig ligner en pæon og kaldes paeoniflorum, der er også både enkeltblomstrende og dobbelte sorter med frynsede kronblade. Farverne ligger indenfor den røde, lyserøde, lilla og hvide skala. Men også en sort og en lysegul sort findes på markedet. Opiumsvalmue er énårig. Bladene er glatte og blåduggede og meget flotte mens den spirer frem. men blomstringen tager så hårdt på bladene, at de mister glansen under blomstringen og bliver nærmest grimme. Så opiumsvalmuerne tilbage i bedet. De bliver op til 80cm høje, så blomsterne kan nå op over mange sommerblomster eller stauder. Opiumsvalmuer passer godt i cottagehaven eller i potager'en - den blomstrende urtehave. Man kan så dem, hvor man ønsker dem, men gerne så de får lys. Lader man dem stå og modne frø, sår de sig selv. Vær dog opmærksom på, at frøplanterne ikke ligner forældrene.

Kornvalmue, Papaver rhoas

Kornvalmue er nok mest iøjnefaldende ukrudtsplante. De fleste nyder vist synet af en hvede- eller rapsmark fyldt med røde blomster, det er dog ikke noget, der giver landmanden brød på bordet, da de mange valmuer naturlivis nedsætter udbyttet af de afgrøder, der er sået. Vil man nyde synet af kornvalmuerne så må man så nogle i sin egen have. Ud over den almindelige røde, findes den i andre rødlige farver, og der findes yndige dobbelte sorter i flere farver. Kornvalmuer sår sig gerne, men er ikke velegnede i en blomstereng med mindre man sørger for at rode op i jorden og sørger for at frøene får lys, så de kan spire. Man får ikke succes med kornvalmuer, hvis man blot sår dem i etableret græs.Så dem om foråret, de blomstrer samme sommer. Efter blomstring kan du lade dem få modne frø, som du kan høste og så året efter eller du kan lade den så sig selv.

Papaver ruprifragum

En lille staudevalmue, som minder meget om kornvalmuer.

 

 
©2008 Haveskriver