Nye og aktuelle haveplanter

På denne side kan du finde nye eller aktuelle planter til haven. Der kommer hele tiden nye sorter på markedet af potteplanter, sommerblomster, grønsager, stauder eller buske og træer, nogle af disse nyheder kan du finde på denne side, eller du kan læse om gode planter, som er aktuelle at interessere sig for netop nu.

Blomsterfrø

I januar og februar er det aktuelt at bestille frø. Nogle planter skal forkultiveres, og frøene skal sås allerede i februar eller marts måned. Frøkatalogerne er kommet frem hos planteskolerne, og nogle kataloger er man så heldig at få lige ind ad døren. Så kan man gå igang med at studere og planlægge sommerens have, det er vist noget de fleste af os holder af.

Nederfor kan du se ti interessante blomster, som du kan dyrke fra frø. En halvbusk, to stauder og syv sommerblomster. Frøene er udvalgt af firmaet Primafrø, og de kan købes hos firmaet via internettet. Nogle er spritnye på det danske marked, nogle er ældgamle sorter, som er kommet på markedet igen. Alle er interessante. Primafrø har et rigtig godt sortiment også af grønsager. Her kan du få de røde grønkål eller spidskål, du kan få gulerødder i nye farver og alle mulige slags salater og meget mere. Se mere på www.primafroe.dk. Køber du dine frø hos Primafrø, følger der en god såvejledning med.

Trækatost, Lavatera cachemiriana

Egentlig har denne katost ikke noget officielt dansk navn, men navnet trækatost fortæller, at det er en katost med træede stængler. En halvbusk. Busken bliver 160cm høj, og den blomstrer med lyserøde, enkle blomster lige fra juni til efteråret. Lavatera cachemiriana trives på en solrig og lun vokseplads. Hos os står den langs husmuren i et østvendt bed og trives fint . Vi har også dyrket vores plante fra frø, og jeg tror, den snart er ti år gammel, men stadig livskraftig og fin. Man kan beskære den, hvis den efterhånden bliver for stor, men giver man den plads, udfolder den al sin ynde. Bladene er lappede og grågrønne.

Makedonsk blåhat, Knautia macedonica Red Knight

Denne vinrøde staude er én af mine absolutte yndlinge. De små, runde knapper giver bedet liv og ynde, og farven passer så mange steder. Den liver op i det blå bed, den passer flot og frækt i det varme bed med brændt orange som nabo, og  mine lyslilla bede fik et vældigt løft, da jeg puttede lidt makedonsk blåhat ind her og dér. Også sammen med græsser er den perfekt. Den bliver op til 75cm høj og blomstrer fra juni til september med sine fine, vinrøde knapper. Den foretrækker en solrig vokseplads og veldrænet jord.

Skabiose, Scabiosa speciosa

Se lige denne skabiose. En yndig sart lyslilla blomst, som bliver omkring 50cm høj. Den blomstrer fra juni til september, og jeg forestiller mig, at den kunne være særdeles bedårende i buketter sammen med limegrønt og sart gul eller fløde. Eller måske sammen med en dyb blålilla og mørk bordeaux. I hvert fald er den fine staude velegnet til afskæring, så man kan prøve sig frem og finde sin egen kombination. Den trives på en solrig vokseplads.

Cuphea lanceolata Purple Attraction

Denne sjove sommerblomst har ikke noget dansk navn. Den stammer fra Mexico, og de specielle blomster ser også ret eksotiske ud. Den blomstrer rigt og godt fra sommer til efterår. Planten bliver op til 75cm høj, den er busket, og  blomsterne er hos denne sort mørk rødviolette i forskellige nuancer. 

Snerle, Ipomoea x imperialis Sunrise Serenade

Mange kender den blå purpurtragtsnerle, som man møder overalt i Grækenland. Snerlen her er usædvanlig, fordi den har fyldte blomster. Blomsterfarven er rød og pink, og den får mange blomster hele sommeren. Det er en hurtigtvoksende slyngplante, især hvis den står et varmt sted. Jeg dyrker selv Ipomoea i mit drivhus, hvor de virkelig udfolder sig på det flotteste. Sunrise serenade er i virkeligheden en gammel sort, som nu finder frem til markedet igen. Hos Primafrø kaldes den tragtblomst, da snerleblomster har form som en tragt. Den er énårig.

Almindelig ærteblomst, Lathyrus odoratus Senator

Ingen sommer uden ærteblomster. I hvert fald ikke, hvis man er en romantisk sjæl, der holder af det gammeldags og duftende. Denne ærteblomst er hvid med rødbrune til brunviolette tegninger. Den dufter som ærteblomster skal og blomstrer hele sommeren. Jo flere buketter du plukker, jo flere blomster får den. Selvom den måske ser ret moderne ud, så er det en gammel sort, som kom på markedet allerede i slutningen af 1800 tallet. Dengang under navnet The Chocolate Sweetpea sandsynligvis på grund af de chokoladefarvede tegninger. Lad den klatre op af et stativ, et hegn eller et stakit, som står i solen.

Haveløvemund, Antirrhinum majus Peaches and Cream

Løvemund er nemme sommerblomster, som hvis de står beskyttet faktisk er flerårige og kommer igen året efter. Løvemund sår sig også gerne, men man skal ikke regne med, at frøplanterne ligner de oprindelige, de kan falde ud i andre faver. Peaches and Cream - ferskner og fløde - fortæller hvilke farver denne haveløvemund fremviser. Det er en særlig lav sort, som kun bliver omkring 20cm høj og derfor er særdeles velegnet som kantplante, i krukken på terrassen eller i forgrunden af staudebedet. Haveløvemund klarer sig godt i sol, og den er faktisk særdeles tørketålende. Som de fleste sommerblomster blomstrer den fra juli til frosten bliver for hård. 

Farveskønhedsøje, Coreopsis tinctonia Sea Shells Red

Man forstår det danske navn, for her er en sommerblomst med flotte farver. Farveskønhedsøje bliver en busket ca. 70cm høj plante, og den er god i buketter. Kronbladene er rørformede deraf navnet Sea Shell, de er gule på den udvendige side og røde indvendigt. Trives på en solrig placering, og dufter når solen skinner.

Frøkenhat, Zinnia elegans California Giants Orange King 

Frøkenhat findes i rigtig mange sorter og farver, og den er så god i buketter, at det er næsten utænkeligt, at den ikke skulle finde en plads i haven. Denne sort har flotte fyldte, lysende orange blomster og den bliver op til 80cm høj. Jeg ser allerede for mig hvor flot den vil være med naboskab af limegrøn prydtobak, en gulgrøn stargræs som stiv star, Carex elata Aurea, den fantastiske blålilla voksblomst, Cerinthe major eller grå bynke. Orange er en farve, der skønt man ikke ville tro det, passer til alle andre farver. Også sammen med lyserød kan den være rigtig elegant. Frøkenhat blomstrer hele sommeren.

Klokkehonningurt, Phacelia campanularia

Er en plante, som stammer fra Califonien, hvor den vokser vildt på solrige, veldrænede arealer. Den bliver 40cm høj og får mange fine blå klokkeblomster med 5 hvide prikker i bægeret og hvide støvdragere. Den er tørketålende og blomsterer fra juni til september, hvis man jævnligt fjerner afblomstrede blomster.  Énårig. Da klokkehonningurt er meget hurtigt i vækst, kan det betale sig at så den ad flere omgange for at forlænge blomstringsperioden.

 

 

 

 
©2008 Haveskriver