Haver i Sydeuropa

De italienske renæsancehaver i Toscana, hvor Medicierne skabte så fine anlæg, at de stadig er en vigtig del af havekunstens historie, er også et besøg værd. En af de bedste haver i denne region er  Villa Gamberia, som vi gerne besøger igen, hvis lejlighed gives. Her er basinnet lagt ind i et parterre af klippede hække, her er en Gardino Segreto - en hemmelig have - som en stor grotte og i øvrigt alt dét, der hører til renæsancens haver. Ved Comosøen ligger rigmandshaver med rhododendron og fine stenterrasser. Den fineste have vi så her, er  Balbianello, som ligger på sin egen halvø midt i den blanke, store sø, og som man derfor må sejle til. Nord for Rom ligger Villa d'Este med sine mange vandfald og sprøjtende masker er også én af de haver, som er gået over i havekunstens historie.

Spaniens Alhambra og Generalife må man se, hvis man interesserer sig for havearkitektur, og i det sydlige Spanien ligger også andre fine mauriske haver. I det nordlige Spanien kan man finde moderne haver, de moderne har vi endnu til gode.

En stor del af Frankrigs havekunst hører til barokken. Det er blandt andet de formelle haveanlæg, som ligger ved de kæmpemæssige slotte omkring floden Loire. Mest interessant er Villandry med sin grønsagshave i fine mønstre. Men franske haver er meget andet. Det er store, spraglede potager'er med grønsager og blomster i skøn forening som i Miromesnil, det er moderne grænseoverskridende kreationer og klassiske haver i Nordmandiet, rosenhaver i Paris.  Og i det tørre og solrige Provence er det haver med skygge, stenlagte gange, iris og oliventræer. Uhøjtidelige bondehaver som er lige så meget natur og nyttehaver som prydhaver, historiske haver med fine bassiner og store, skyggefulde plataner, lavendler, rosmaring og timian er der i dem alle. 

 
©2008 Haveskriver