Engelske haver

England er haveland nummer ét. Her dyrkes haveinteressen på et niveau og i et omfang, ingen andre lande kan være med på. Er man haveelsker så bør man unde sig i hvert fald én haverejse til England. Det er en oplevelse for livet og en øjenåbner for, hvad en have faktisk kan være.

Vi elsker de engelske haver. Deres store walled gardens, landskabshaverne og de smukke arts- and craft haver med klippede hække og rum, så man kan gå fra rum til rum og overraskes. Mest kendt er vel Sissinghurst i Kent i det sydlige England, her finder man også Great Dixter, hvor Christopher Lloyd eksperimenterede med plantesammensætninger hele sit liv. Det har ført til resultater, man næppe kunne forestillesig, og som jeg tror, man kun finder i denne fine have. Hidcote, som ligger i det idylliske Cotswolds skal også nævnes for sine fine rum og veltrimmede hække og er man i dette område skal Snowshill afgjort også besøges, selvom det er en langt mindre have.  

Efterhånden har vi også fundet frem til mindre kendte og mindst lige så spændende haver. Sticky Wicket i Dorset er én af mine favoritter med den runde, lilla have. En helt personlig have, som Pam Lewis har skabt ud fra sit eget ønske om en have med plads til dyreliv og vilde planter imellem de kendte stauder og roser. East Lambrook Manor, hvor Margery Fish lærte os om den engelske cottagehave på en mere moderne måde er én af de haver, jeg vender tilbage til hver gang jeg er i Somerset og Herterton er en dejlig have med stauder og klippede grønne former i sin helt egen blanding af formalitet og mangel på samme. Den ligger i det nordlige England ikke langt fra den berømmede, men ikke særlig spændende kæmpehave Alnwick, som fornylig er restaureret og udvidet for hundreder af millioner af pund. Brug tiden på Herterton, vil jeg anbefale. I Devon ligger også én af disse helt personlige haver. En have skabt ud fra mange indtryk i alverdens plantesamfund. Den kan du læse om under menupunktet The Garden House.

Åbne haver i England

The National Trust har mange flotte bevaringsværdige haver under sine vinger. Skal du se flere haver, som hører under The National Trust, kan det betale sig at tegne et abonnement, og pengene går til et godt formål. www.nationaltrust.org.uk

The National Garden Scheme er en guide over masser af interessante, engelske private haver. Nogle er åbne jævnligt, andre blot en enkelt dag eller to. www.ngs.org.uk

En virkelig god og troværdig guide er Good Gardens Guide, som udgives hvert år.

Overnatning

Er du på haverejse i England, kan jeg varmt anbefale at overnatte på de engelske Bed&Breakfast for Garden Lovers. Man får et dejligt værelse, fuld engelsk morgenmad med bacon, æg, frigt og diverse gryn og brød  og så bor man hos et menneske, der også kan lide haver. Ud over, at der altså er en have lige uden for vinduet, så ved haveelskeren her selvfølgelig også en masse om de lokale åbne haver, og ofte er der et godt havebibliotek, man kan konsultere. Klik på linket BED & BREAKFAST FOR GARDEN LOVERS og se nærmere.

 

 
©2008 Haveskriver