Køkkenhave på kønneste vis

Selvforsyning og sund levevis er oppe i tiden. Vi vil kende oprindelsen af vores fødevarer, og hvad er mere oplagt og naturligt end at dyrke dem selv. Køkkenhaven er derfor højeste mode, og det er nemt at forstå, for ikke alene får vi sunde grønsager og frugter, vi får også muligheden for at være kreative og for at finde ind til den beroligende og helbredende effekt, det giver at fordybe sig i noget så jordbundet som en køkkenhave.

Alsidighed holder haven sund

Når de elementære dyrkningsmetoder er velafprøvede og kendte er det tiden at forsøge sig med lidt mere udfordrende dyrkningsteknikker og en endnu smukkere køkkenhave. I De Boschhoeve har Dineke Logtenberg skabt en meget smuk køkkenhave, hvor grønsagerne er udvalgt, så de er særligt smukke, og blomsterne forener det nyttige med det skønne. Køkkenhaven er 1.000 kvadratmeter stor, så her er plads til al den kreativitet, man kan stable på benene. Køkkenhaven er inddelt i bede omkranset af lave hække af buksbom eller af purløg, persille eller den lave, småblomstrede tagetes: smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia, som med sin duft og røddernes jordrensende egenskaber holder skadedyr på afstand. Generelt er en potager med den store alsidighed af blomster og grønsager et sundt miljø. De mange arter medvirker til, at ingen skadegører opformeres særlig meget, og alle de gode naturlige fjender for skadegørererne har gode vilkår med den store artsvariation.

Særlig smukke sorter

Ud over at den praktiske inddeling og blomsternes farverige flor gør køkkenhaven interessant, er de grønsager, der er valgt, også særligt smukke sorter. Rødbederne har et særligt mørkt løv, det er sorten ’Bull's Blood‘, bladbederne er røde, gule eller orange som fx sorten ’Rhubarb Chard‘, som har røde bladstilke og bordeauxrøde blade eller ’Bright Yellow‘ med grønne blade og citrongule stilke. Kål er altid en pryd i en køkkenhave, hvis man kan holde dem fri for kålsommerfuglens grådige larver. I De Boschhoeve findes der både røde rosenkål, røde grønkål og den fine palmekål med de blågrønne krusede blade ’Nero di Toscana‘. Kålsommerfugle synes at være mindre interesserede i de røde kål, og de mange tagetes medvirker måske til at forvirre med deres kraftige duft. Udover køkkenhaven rummer De Boschhoeve mange andre haverum. Her er rosenhave, skyggehave, sensommerhave og meget mere. Desuden er her en dejlig planteskole med mange specielle planter og en butik med spændende løg, knolde og frø. Og så er Dineke Logtenbergs medhjælper en særdeles kyndig blomsterbinder, det kan man også opleve i haven.

Åben have

De Boschhoeve er åben fra 17. februar til 1. oktober 2012 torsdag til lørdag. Du kan læse mere på www.dinekelogtenberg.nl I løbet af sæsonen afholdes der arrangementer i haven/planteskolen. Første arrangement er en festival for vintergækker og året sluttes i december med hyggelige vinterdage.

Arrangementer i De Boschhoeve:

Vintergækfestival. Forårsmarked. Majmarked. Festival for georginer og andre blomstrende knoldplanter. Gladiolusfestival. Klematis og rosendage. Høstmarked. Vinterdage.

 
©2008 Haveskriver