Vores have

Ikke al tiden går med haveskrivning. Vi er de lykkelige beboere på Ormholt, en gammel gård i Vendsyssel med en stor, dejlig landbohave. Gården ligger i kanten af Jyske Ås i et meget smukt landskab med bakker og enge, å og skov lige udenfor vinduerne. Her er plads til alle vore udfoldelser, og det bakkede terræn giver os masser af muligheder, som vi prøver at bruge så godt som muligt, men først og fremmest i pagt med naturen og den gamle gård. Her er Rhododendron, bassiner, staudebede, urtehaver og skovhave.

Vi har hvert sit suverænitetsområde i haven og så et område, vi er fælles om. 

 

Domænerne

Erik har sit nymphaeum - sit fine bassin i den forsænkede have. Her er staudebed, rosenbede og en lille, ny knudehave. Bassinet er forsænket og omkranset af en gang og fine stensatte sider. Erik har et naturtalent for stenarbejder og for haveanlæg. Bassinet er inspireret af dét bassin, Eriks morfor havde i sin have, men den dobbeltsidige trappe, som fører fra bassinet op til vores morgenterrasse, så vi i Wales i haven Plas Brondanw, og de klippede buksbom- og takshække er naturligvis noget, vi har set i de engelske haver.

Jeg har den store, franskinspirerede potager med urter og sommerblomster og med staudebede på hver side af gangen op til mit dejlige, store drivhus. Min urtehave er nu ikke kun en fransk inspiration, efterhånden er den mere præget af de engelske walled gardens med klippede takshække og staudebedene langs den klinkebelagte havegang. Drivhuset er også efter engelsk inspiration. Først skulle det kun rumme de spiselige sager, men nu har mange af mine pelargonier også fået plads i det hyggelige hus. Også det store staudebed med kraftige stauder og græsser i bløde farver er mit domæne. Bedet er en dansk udgave af den hollandske havedesigner Piet Oudolfs beplantninger.

 

Det fælles

De fælles områder er rosenhaven med lyserøde Astrid Lindgren roser, violfrøstjerner og lave takshække. Morgenterrassen med møllestensbordet og de små formelle bede, sydterrassen med kig ud over engen og landskabet, gårdspladsen med de mange natlys, rhododendronhaven og skovhaven har vi også til fælles. Skovhaven er det nyeste tiltag, og her er stadig meget at gøre. Flere forårsløg er ét af de nærliggende tiltag, for skovhaven bliver en forårshave med paradisæbletræer, forårsløg og stauder og resten af året primært bregner og Vorherres beplantning, som her på stedet også udgøres af skvalderkål.

 

Under menuerne øverst på siden kan du læse mere om vores have.

 

 

 

 
©2008 Haveskriver